Laajasalo reference case

Sähkönjakeluhäiriö Laajasalossa 23.8.2022

Helen Sähköverkko Oy:llä oli elokuussa laaja sähkökatko koskien alussa 12878 asiakasta Laajasalon sähköaseman syöttöalueella. Keskimäärin tämän keskeytyksen kesto oli 88 min, pisimmillään vajaat 2,5 tuntia.

Arcteqin AQ 100 -tuotesarja on valokaarisuojauksen järjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan kilpenä valokaarivikoja vastaan. AQ 100 -sarja on suunniteltu ja tyyppihyväksytty viimeisimpien relesuojauksen standardien mukaisesti: tämä varmistaa, että tuotteet sopivat asennettavaksi vaativiinkin olosuhteisiin kuten sähköasemille, voimalaitoksille, raskaan teollisuuden tarpeisiin (esim. tuulivoima, laivat, kaivosteollisuus) sekä kaupallisiin kohteisiin. AQ 100 -sarjan modulaarinen rakenne tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon sekä uusiin asennuksiin että jälkiasennuskohteisiin.

Arcteq on toimittanut useiden vuosien ajan AQ-100 sarjan valokaarisuojaustuotteita HELEN Sähköverkko Oy:lle ja tuotteet ovat käytössä usealla sähköasemalla.

Tapahtumakuvaus, Helen Sähköverkko Oy

Helen Sähköverkko Oy:llä oli elokuussa laaja sähkökatko koskien alussa 12878 asiakasta Laajasalon sähköaseman syöttöalueella. Keskimäärin tämän keskeytyksen kesto oli 88 min, pisimmillään vajaat 2,5 tuntia. Osa sai sähköjä jo 25 min kuluttua. Tästä yksittäisestä tapauksesta tuli SAIDI-kertymää yli 2 min, selvästi enemmän kuin kaikista muista häiriöistä alkuvuonna yhteensä.

Miksi sähkökatko kesti noinkin kauan ja oli noin laaja redundanttisessa jakeluverkossa? Kyseessä oli kaksi samanaikaista keskijännitekisko-oikosulkua toisistaan erillään olevilla sähköaseman kiskoilla. Päämuuntaja 1 syöttää toista kiskoa ja toinen toista kiskoa, asema jaettu kahteen verkkoon. Tällaista tapausta ei ole ollut meillä koskaan aikaisemmin. Duplex-tyypin keskijännitekojeistossa syntyi yhden johtolähtökennon poissa olevan katkaisijavaunun koskettimiin ensin maasulku ja siitä alle sekunnissa 3-vaiheinen oikosulku. Tämä valokaarioikosulku kykeni leviämään avoimen katkaisijatilan yli toisen kiskon yhdyskaapelin jännitteiseen kaapelipäätteeseen aiheuttaen sinnekin oikosulun. Kaksi galvaanisesti erotettua jakeluverkkoa oli siis yhtä aikaa oikosulussa.

Valokaarisuojaus, toimittaja Arcteq Relays Ltd, laukaisi nopeasti molemmat päämuuntajasyötöt aivan oikein jännitteettömiksi, koko sähköasema jännitteetön. Myös muut suojalaitteet ja automaatio toimi oikein. Kokonaistoiminta-ajat suojaukselle katkaisija-aikoineen olivat 60-70 ms. Vikavirtaa oli molemmilta muuntajilta noin 7 kA eli 14 kA yhteensä.

Indikaatiota saatiin vikaantuneesta kojeistokennosta, mutta oli suuri ihmetys ja etsintä, miten molemmissa kiskoissa voi olla yhtä aikaa vikaa ja missä on se toinen kiskovika. Näin ollen sähköaseman käytönpalautus oli tehtävä varoen, lopulta vain yhtä kiskonpätkää hyödyntäen. Pääosin sähköjen palautus asiakkaille tehtiin jakeluverkon kautta hyödyntäen muuntamoautomaatioita.

Kyseinen MH-kojeistotyyppi, tämän ikä n. 30 vuotta, on ollut luotettava, vastaavia vikoja ei ollut ennen. Mahdollisesti koskettimen liittimen L1 kiristysjousi on katkennut tai löystynyt ja aiheuttanut ensin valokaarimaasulun, joka levisi valokaarioikosuluksi. Jatkossa noita koskettimia tarkistetaan huolloissa entistä tarkemmin (tämä huollettu pari vuotta sitten).

Kojeistovalmistajalta saadun tiedon mukaan aivan vastaavan tyyppisiä vikatilanteita ei ole esiintynyt muualla.

Mika Loukkalahti,
Johtava asiantuntija
Helen Sähköverkko Oy

—————————————————————————————————————

Arcteqin valokaarisuojauksen tuotepäällikkö Mikko Manninen kommentoi tapahtumaa: ”Raportoituja valokaaritapahtumia tulee esiin kaikenlaisissa kohteissa hyvin usein, ja on ilo kuulla, että tuotteemme on toiminnallaan tehnyt päivästä turvallisemman”.

Manninen on kiitollinen HELENin asiantuntijan, Mika Loukkalahden, hyvin seikkaperäisestä kuvauksesta, sillä tarkka tapahtumakuvaus mahdollistaa oppimisen, tiedon jakamisen, sekä mahdollisesti voi auttaa lisäämään turvallisuutta entisestään.

AQ 100 sarja on suunniteltu nopeaksi ja mahdollisimman kattavaksi valokaarisuojaksi ja siksi kykenee tällaisissa haastavissakin tapauksissa toimimaan nopeasti ja oikein. Vastaavia uutisia on tullut lyhyessä ajassa monesta suunnasta ympäri maailmaa, eli tilanteita, jossa valokaarisuoja on toimiessaan pelastanut sekä mahdollisilta henkilö- että laitevahingoilta.””, päättää Manninen.

Helen Sähköverkko Oy keskittyy sähkömarkkinalain mukaiseen sähköverkkotoimintaan ja tarjoaa asiakkailleen sähkön siirto- ja jakelupalvelut lähes koko Helsingin alueella. Helen on asiakasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin sähkönsiirtoon keskittyvä yritys ja vastaa Helsingissä noin 420 000 käyttöpaikan sähkönjakelusta maailmanluokan toimitusvarmuudella. Helen Sähköverkko on osa Helsingin kaupungin omistamaa Helen –konsernia.

AQ-100 valokaarisuojat